Prop de 2000 manifestants en Coves de Vinromà reclaman una implantació racional de les energies renovables.

Ha estat un èxit total, amb més de 2000 participants, i la manifestació més multitudinària dels darrers anys en un poble de les zones rurals, on s’hi ha bolcat tota la societat civil i política. Així valoren l’acte d’avui a les Coves les entitats organitzadores, l’associació Nostra Terra i la Coordinadora Valenciana per una Ubicació Racional de les Energies Renovables. Però no han segut les úniques, ja que l’acció d’avui s’emmarca en una campanya de visibilització del món rural front a nombrosos projectes d’energies renovables que hi ha previstos a la Comunitat Valenciana. Així, el lema principal de les Coves del “No a la Magda” s’ha vist acompanyat d’altres com el de “No a la MAT”, “Destruir els nostres ecosistemes no és lluitar contra el canvi climàtic”, “La terra no es ven, la terra es defén” o “Stop macrorenovables, un altre futur és possible.”

Més d’una desena d’entitats en defensa del territori, provinents de diferents punts de la Comunitat Valenciana,  han fet acte de presència en la manifestació de les Coves, a més de veïns i veïnes dels pobles propers a les Coves, alguns d’ells com Benlloch també afectats pel macroprojecte Magda. També hi ha hagut una nombrosa participació de representants polítics de formacions com Compromís, PSPV-PSOE i PP, i amb la presència de càrrecs electes com diputats provincials, senadors i alcaldes de pobles veïns, i tots els regidors a la oposició a l’Ajuntament de les Coves.

La manifestació ha recorregut enmig d’un ambient lúdic els principals carrers del poble, per finalitzar a la plaça Espanya, on s’han dut a terme les lectures dels manifests.

Jesús Broch, portaveu de la Coordinadora Valenciana per una Ubicació racional de les energies renovables, ha animat a continuar la lluita contra el que ha anomenat “un model depredador del territori”. Per la seua banda, el president de Nostra Terra, Miguel Ángel Rodrigo, ha carregat contra els governants “que estan afavorint, amb les seues decisions i amb els nostres impostos, un model que ens empobreix i ens deixa indefensos en mans d’inversors privats que només vetllen pels seus interessos econòmics”. Carme Barreda, representant de Nostra Terra, ha continuat l’acte recordant que l’equip de govern municipal a les Coves no s’ha situat al costat dels veïns, tal i com han fet gairebé tots els alcaldes de la resta de municipis, sinó que amb els fets demostra que s’ha posicionat des del primer dia a favor de l’empresa promotora del Magda.

Barreda ha reclamat que s’ature el projecte concret de les Coves, però també ha reclamat “la paralització urgent del model plantejat pel govern central fins que es trobe un model  que siga energèticament eficient i que respecte els ecosistemes”, i ha afegit: “Demanem que s’apliquen les directives europees que prioritzen les comunitats energètiques, posant l’energia en mans de les persones i minimitzant els impactes socioambientals” .

L’acte ha conclòs amb la participació d’un grup de xiquets que també ha volgut llegir unes frases que es resumien en “Els xiquets i xiquetes també volem un futur per als nostres pobles”.